Posting in the Magento forums has been disabled pending the implementation of a new and improved forum solution which should better serve the community.

For new questions please post at magento.stackexchange.com, the community-run support site for the Magento community. We will be providing updates on the new forum solution soon. For questions or concerns please email community@magento.com.

Magento Forum

un singur STORE sau 2 STORE-uri ? rsapuns: 2 WEBSITE-uri
 
cristianfasie
Jr. Member
 
Total Posts:  4
Joined:  2012-01-28
 

Salut,

Doresc realizarea unui magazin on-line pe platforma MAGENTO Community Edition. Acest magazin va tinti 2 tipuri diferite de utilizatori: B2C si B2B (acestia din urma vor fi impartiti la randul lor in mai multe categorii de clienti - Gold, Silver, Bronze - ce vor avea fiecare diverse discounturi si oferte speciale). Va exista o singura baza de date cu produse, de unde, in functie de tipul de client, B2C sau B2B, i se va afisa continutul asignat: CATEGORII/SUBCATEGORII, PRETURI, OFERTE SPECIALE, BANNERE. Afisarea in CATALOG a pretului cu TVA pentru B2C si fara TVA la B2B.

In ceea ce priveste afisarea de continut specific fiecarui tip de client, marturisesc ca sunt in mare dilema. Nu stiu care dintre cele 2 variante, un singur STORE sau varianta cu 2 STORE-uri (cu cate un singur store-view fiecare), ofera cea mai mare flexibilitate si posibilitati de dezvoltare.

Personal mi se pare mai potrivita varianta de a avea 2 STORE-uri diferite (unul B2C si unul B2B). Odata din punct de vedere al imaginii si marketingului, pentru ca va da clientilor B2B impresia si feeling-ul ca sunt diferiti de clientii obisnuiti, ei accesand alta arie a site-ului, unde va fi nevoie de pre-aprobare pentru inregistrare. Un alt argument ar fi faptul ca se poate asocia mai usor continut in functie de tipul de client, B2C sau B2B. Dar, in acest caz vor trebui multe lucruri asociate cu un anumit STORE, lucru care nu e standard. Vor trebui asociate cu un anumit STORE cel putin urmatoarele lucruri: PRETUL produselor, CLIENTII si/sau GRUPURILE de CLIENTI, CATALOG PRICE RULES, SHOPPING CART RULES. Cum vedeti lucrurile din acest punct de vedere ? Credeti ca este posibil ?

Pe de alta parte nu as vrea sa fiu impiedicat in viitor (dataorita faptului ca avem 2 STORE-uri) de implementarea unor EXTENSII, adica de faptul ca acestea nu au suport MULTISTORE. Se pot implementa chiar daca aceste extensii nu il au in “standard” ?

Din experienta voastra ce varianta se preteaza mai bine unui astfel de proiect: un singur STORE sau 2 STORE-URI ?

Va multumesc anticipat.

Cristian Fasie
cristianfasie[at]gmail[dot]com

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
tzyganu
Mentor
 
Avatar
Total Posts:  2205
Joined:  2009-11-18
Bucharest, Romania
 

Salut Cristian.
Raspunsul meu la intrebarea ta este ‘Nici una din variante’.
In locul tau eu as alege varianta ‘2 Website-uri’. Uite si de ce:
Presupun ca vei avea clienti diferiti pentru b2b si b2c.
In cazul in care alegi un sigur website (cu 1 sau 2 strore-uri) nu vei putea separa clientii.
Ii vei putea separa doar prin grupuri, dar toti vor avea acces la orice. Vei avea nevoie de o implementare custom pentru a restrictiona accesul la diferite sectiuni.
Nu vei putea seta preturi diferite pentru un produs. Vei putea crea doar “tier-prices” pentru anumite grupuri de utilizatori, dar aceste “tier-prices” inca au bug-uri in special pentru produse bundle.
Nu vei putea separa regulile de discount intre b2b si b2c. (De fapt poti, dar in nou doar la nivel de grup de utilizator ceea ce poate deveni greu de administrat).

Ar mai fi si alte motive, dar cred ca ai inteles imaginea de ansamblu.
Ideea e ca daca ai 2 website-uri poti face ‘share’ intre ele la cat de multe sau cat de putine resurse ai nevoie. Daca ai un singur website si 2 store-uri sau 2 store-view-uri esti obligat sa faci ‘share’ pentru anumite resurse si ai anumite restrictii.

Nu cred ca e nevoie sa iti faci griji pentru extensiile ce nu suporta multi-site. Majoritatea lor suporta asta, iar daca nu suporta inseamna ca nu respecta anumite standarde, deci oricum nu ar fi recomandat sa le folosesti.

O zi buna,
Marius.

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
cristianfasie
Jr. Member
 
Total Posts:  4
Joined:  2012-01-28
 

Salut Marius,

Iti multumesc pentru raspuns.

Intradevar aceasta varianta, propusa de tine, rezolva problemele asignarii de continut al site-ului in functie de tipul de client (B2C sau B2B): CATEGORII/SUBCATEGORII, PRETURI, OFERTE SPECIALE, BANNERE, afisarea in CATALOG a pretului cu TVA pentru B2C si fara TVA la B2B. Am testat putin. Functioneaza.

Vorbind acum de varianta cu 2 website-uri, exista posibilitatea setari website-ului pe care se “aterizeaza”, facandu-l Default, acesta fiind in cazul de fata B2C. Dar cum ajungem la website-ul B2B din frontend-ul B2C ? In varianta cu 2 STORE-uri aveam posibilitatea sa fac switch intre STORE-uri. In varianta cu 2 website-uri cum se intampla lucrurile ? Celalat website va fi probabil un subdomeniu si se va ajunge la el accesand un link din website-ul unde se “aterizeaza” ?

Inainte de a accesa website-ul B2B as dori sa se completeze un formular pentru aprobarea accesului. Doar dupa completare si aprobarea de catre admin, clientul sa aiba acces. wink

Stii site-uri in MAGENTO Community Edition care folosesc doua website-uri ? Sunt curios sa arunc o privire.

Poate fi folosita in aceasta situatie aceiasi tema pentru cele doua website-uri ?

Multumesc

Cristian Fasie
cristianfasie[at]gmail[dot]com

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
tzyganu
Mentor
 
Avatar
Total Posts:  2205
Joined:  2009-11-18
Bucharest, Romania
 

Salut
Uite un site care are mai mult de 2 website-uri:
http://www.bambinoworld.fr/
http://www.bambinoworld.de/
http://www.bambinoworld.co.uk/
http://www.bambinoworld.de/
http://www.bambinoworld.es/
http://www.bambinoworld.it/

Toate sunt pe aceeasi instanta de Magento.
Mai exista si altele (in total sunt vreo 10) dar sunt inactive momentan.
Toate au aceeasi tema.
Momentan site-urile sunt pe Magento Enterprise dar au fost mult timp pe community.
Dupa cum vezi poti sa ai link-uri dintr-un site catre altul fara nici o problema.

Singura problema pe care o vad eu pentru tine e completarea formularului pentru B2B. Dar sunt sigur ca nu e un efort supraomenesc crearea unei extensii prin care sa fortezi validarea de catre admin a clientilor la nivel de website. E posibil sa si existe deja.

Marius.

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
cristianfasie
Jr. Member
 
Total Posts:  4
Joined:  2012-01-28
 

Salut Marius,

Iti multumesc pentru sfat.

Cristian Fasie
cristianfasie[at]gmail.com

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
Magento Community
Magento Community
Back to top