Magento Forum

Product Custom Option - drop down menu i zdublowana cena + przycisk add to cart
 
AdamRInt
Sr. Member
 
Total Posts:  91
Joined:  2011-04-06
 

Witam,

Dodalem do niektorych produktow Custom Option jako rozmiar - drop down menu. Po dodaniu owej opcjii na stronie pojawila sie zdublowana cena jak i zdublowany przycisk Add To Cart. Co musze wyedytowac aby pozbyc sie owych dodatkowych obiektow?

Screenshot

Z gory dzieki.

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
kamilborkowski
Member
 
Avatar
Total Posts:  54
Joined:  2010-02-01
 

Trudno będzie zgadywać co trzeba wyedytować nie znając kodu Twojej maski sklepu. Ogólnie rzecz biorąc zdublowana cena pojawia się gdy ktoś np, na sztywno utworzy sobie bloczek z ceną w pliku template/catalog/product/view.phtml, a zapomni o produktach, które mogą posiadać opcje i nie zabezpieczy tego bloczka przed wyświetlaniem na tych produktach.

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
AdamRInt
Sr. Member
 
Total Posts:  91
Joined:  2011-04-06
 

OK, bloczek z cena znaleziony - naprawiony Jeszcze raz dzieki.

Jak na razie nie moge znalezc template dla czesci odpowiadajacej za drop-down, aby obok przycisku add to cart dodac add to wishlist. Jest to moj pierwszy projekt z Magento i poruszam sie tutaj po omacku dostosowujac istenijace template do potrzeb nowego layoutu. Designers Guide nie wiele daje :\

Kod odpowiedzialny za wyswietlenie listy drop-down wyglada tak:

<div class="main-col-mid-product-size" style="height: 50px; margin-left: 10px; margin-right: 10px;">
              
<?php if ($_product->isSaleable() && $this->hasOptions()):?>
              <?php 
echo $this->getChildChildHtml('container2'''truetrue?>
              <?php 
endif;?>        
        
</div>
 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
AdamRInt
Sr. Member
 
Total Posts:  91
Joined:  2011-04-06
 

Szukajac dalej natrafilem na kod w catalog.xml:

block type="catalog/product_view" name="product.info.options.wrapper.bottom" as="product_options_wrapper_bottom" template="catalog/product/view/options/wrapper/bottom.phtml">

Sam plik bottom.phtml wyglada tak:

<div class="product-options-bottom">
    
<?php echo $this->getChildHtml(''truetrue);?>
</div>

i teraz nie wiem gdzie dalej mam szukac :\

PS.

Wyglada na to, ze przycisk Add To Wishlist musze wrzucic do bottom.phtml

Kod wyglada tak i po nacisnieciu przechodze do Wishlisty ale nie ma tam produktu. Otrzymuje taki komunikat:

Product has been added to your wishlist. Click here to continue shopping

My Wishlist

You have no items in your wishlist.

Kod przycisku do wishlisty wyglada tak:

if ($this->helper('wishlist')->isAllow()) : ?>
            
<div class="addCollection" class="float: left;">
            <
a href="<?php echo $this->helper('wishlist')->getAddUrl($_product) ?>"><img class="shadow" src="http://nestcasa.local/skin/frontend/default/nest/images/add-to-portfolio.png" border="0"></a>
        </
div>
            
<?php endif; ?>
 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
AdamRInt
Sr. Member
 
Total Posts:  91
Joined:  2011-04-06
 

Po testach doszedlem to tego, ze do Wishlisty mozna dodac produkt “glowny” a nie z drop-down menu jako produkt z opcja (w tym przypadku rozmiar). Nie wiem czy to ograniczenie Magento czy jakis error w moim kodzie :\

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
kamilborkowski
Member
 
Avatar
Total Posts:  54
Joined:  2010-02-01
 

Tak, do wishlisty można dodać tylko produkt, bez jego opcji. Poza tym pamiętaj, że custom option to tylko opcja, a nie dodatkowy produkt, jak to ma miejsce np. w przypadku produktu konfigurowalnego, gdzie każda opcja cechy jest pojedynczym produktem.

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
AdamRInt
Sr. Member
 
Total Posts:  91
Joined:  2011-04-06
 

A czy jest mozliwe stworzenie produktow konfigurowalnych jako opcji? Wyczytalem, ze mozna produkty “grupowac”, ale beda one wyswietlane jako grupa [ten sam produkt wyswietlony kilkakrotnie np. w tebeli] a nie opcje w drop-down.

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
kamilborkowski
Member
 
Avatar
Total Posts:  54
Joined:  2010-02-01
 

Są tzw. produkty grupowe, w których na karcie produktu zwykle są wyświetlane w postaci tabeli dostępne produkty.
Przykład:
http://www.rems24.pl/giecie/gietarka-elektryczna-curvo-51.html

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
AdamRInt
Sr. Member
 
Total Posts:  91
Joined:  2011-04-06
 

Czyli nie mozna tego wrzucic do drop-down menu? Moze jakies extension jak te tutaj?

Chodzi mi glownie o to aby “opcje” produktu mozna byloby wybrac z drop-down i:
- przy wyborze zmieniala sie cena produktu na stronie (dziala)
- przy wyborze zmienal sie SKU produktu na stronie (nie dziala)
- mozliwosc dodania produktu do wishlisty (dziala, ale jak opisalem wczesniej czesciowo)

Z gory dzieki za informacje smile

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
kamilborkowski
Member
 
Avatar
Total Posts:  54
Joined:  2010-02-01
 

Co do zmiany ceny, sku i innych cech przypisanych do samego produktu prostego (opcji) to zrobiłem coś takiego w sklepie beta24.pl (przykład). Tam jest produkt konfigurowalny, który posiada swoje opcje. To oczywiście własne rozwiązanie, standardowo takich efektów raczej nie uzyskasz. Przypuszczam, że da się też zrobić tak, żeby produkty można było dodać do wishlisty, ale również niestandardowym kodem.

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
AdamRInt
Sr. Member
 
Total Posts:  91
Joined:  2011-04-06
 

Napisalem maila do supportu wymienionego powyzej extension i okazuje sie, ze niewiele potrafi. Cene mam juz ustawiona ze zmienia sie w oparciu o wybor z drop-down. Zakladm, ze w podobny sposob mozna zrobic z SKU. Gorzej jest z przeslaniem tego do koszyka/wishlisty.

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
AdamRInt
Sr. Member
 
Total Posts:  91
Joined:  2011-04-06
 

Wrocilem do projektu z Magento i nieszczesnego numeru SKU.

Na chwile obecna wiem jak “pobrac” SKU z opcji produktu i wyswietlic numer na stronie. Problem w tym, ze nie wiem jak zrobic jego “update” w locie identycznie jak robi sie z cena :\

Jakas podpowiedz?

Z gory dzieki.

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
AdamRInt
Sr. Member
 
Total Posts:  91
Joined:  2011-04-06
 

Doszedlem do momentu gdzie przesylam dane przez JSON do JS ktory wyglada tak:

jQuery(document).ready(function(){
    
    
var json <?php echo $this->getJsonSku() ?>;
    
    var 
sku_no jQuery.parseJSONjson );    

    
console.log(json);
            
    
jQuery(".product-custom-option").change(function(){
            
var sel_value jQuery(".product-custom-option option:selected").val();
            
console.log(sel_value);
            
            
jQuery(".p-sku").html("SKU: " sku_no[sel_value]);
            
            
    
})
    
});

Problem w tym. ze nie sa pobierane odpowiednie dane, sel_value sa poprawne :\

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
AdamRInt
Sr. Member
 
Total Posts:  91
Joined:  2011-04-06
 

OK, problem z SKU zostal rozwiazany juz wczoraj. Jak ktos jest zainteresowany moge wsadzic kod.

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
 
seo9
Jr. Member
 
Avatar
Total Posts:  6
Joined:  2011-10-26
 

Witajcie,

Piszę tutaj bo temat wydaje mi się bardzo zbliżony

W moim sklepie Klient może wybrać zdefiniowane nakÅ‚ady iloÅ›ciowe danego produktu np: 100szt, 500szt, (...), 100 000szt. Do tego celu wykorzystaÅ‚em darmowy, ale bardzo dobry moduÅ‚ “Fixed Quantity” dostÄ™pny w magentoconnect.
Wszystko fajnie, do puki klient nie wybierze opcji dodatkowych do produktu, których ceny są niestety sztywne.

Chciałbym móc ustalać indywidualne ceny opcji dodatkowych dla poszczególnych nakładów bo wiadomo że im więcej klient kupuje tym mniej powinien płacić - jeśli mam przy 100szt taką samą cenę za opcję dodatkową jak przy 100 000szt to raczej klient nie będzie zadowolony z ceny ostatecznej. Próbowałem wyśrodkować jakoś ceny za opcję dodatkowe, ale to się nie kalkuluje.

Podsumowując chcę dodać w panelu administracyjnym do opcji dodatkowych na karcie produktu coś w rodzaju widełek wyglądających np:
od 0 do 100szt:
nazwa opcji dodatkowej - cena opcji za sztukÄ™ ...

od 101 - 1000szt:
nazwa opcji dodatkowej - cena opcji za sztukÄ™ ...

itd…
Żeby w zależności od wybranego nakładu system przeliczył automatycznie ceny za opcje dodatkowe.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to ruszyć?

 
Magento Community Magento Community
Magento Community
Magento Community
Magento Community
Magento Community
Back to top